Radius: Uit
Radius: km
Set radius for geolocation
post-title Just for the Record. Straffe koffie (en zalige platen).

Just for the Record. Straffe koffie (en zalige platen).

Just for the Record. Straffe koffie (en zalige platen).

Just for the Record. Straffe koffie (en zalige platen).


Struin je tegenwoordig door de Kapelstraat naar de Diesterstraat, dan bots je aan de linkerkant op een nieuwe, hippe zaak. Geen kledingwinkel, laat dat even duidelijk zijn. Neen, in deze gezellige ontmoetingsplaats blader je tussen de tweedehandsplaten, geniet je van sfeervolle muziek, en sip je van een van de lekkerste koffies die Hasselt te bieden heeft. Dringend tijd voor een bezoekje dus! Hasselt Winkelstad trok voor jou de deur van Just for the Record open, en sprak met…

Dag Ann-Katrien en Andy! Bedankt om me zo hartelijk te ontvangen. Zou je ons kunnen vertellen waarom jullie hebben beslist om Just for the Record uit de grond te stampen?

ANDY: Ann-Katrien en ik komen allebei uit de mediawereld. Helaas is het een sector die op sterven na dood is. We doen dat werk al heel erg lang, en we merkten dat we ondergewaardeerd en onderbetaald worden. Je moet steeds weer zoeken naar jobs, en je bent freelancer terwijl dat helemaal niet nodig was. Op een bepaald moment krijg je er eigenlijk de buik van vol. Dan wil je iets anders. Maar toch wil je iets doen met die muzikale kennis die je in de loop der jaren hebt opgebouwd. We zijn allebei platenfreaks. We houden van koffie. Dan zaten we anderhalf jaar geleden op een decembernamiddag in een gelijkaardige zaak in Genk. Toen zeiden we tegen elkaar: ‘Fuck, dit is wel wat! Waarom doen we dit niet in Hasselt?’. Goed, dan denk je erover na, en dan begin je er gek genoeg gewoon aan. Dan begint een intense fase van 8 maanden wat eigenlijk een immense rollercoaster is aan voorbereiding en plots heb je een zaak!

Jullie kennen elkaar uiteindelijk al 5 jaar.

ANN-KATRIEN: Muziek is de lijm tussen ons twee. Ik ben muziekfotografe, en Andy is muziekjournalist. Op optredens kwamen we elkaar tegen en begonnen we te praten.

ANDY: Muziek is inderdaad onze gemeenschappelijke deler, maar onze smaken liggen eigenlijk niet zo dicht bijeen. Mijn smaak is een beetje enger, in de richting van punk. Ann-Katrien is jonger en heeft een bredere kijk op de muziekscène. Die wisselwerking is leuk om hier toe te passen in de zaak. Zo hebben we een funk, disco & soul-afdeling om ú tegen te zeggen, en dat is haar verdienste.

ANN-KATRIEN: We vullen elkaar aan, denk ik. Als je onze twee stijlen mixt, heb je een heel ruim pakket waaruit je kan putten.

Zijn jullie ook complementair qua persoonlijkheid?

ANN-KATRIEN: Daar mag jij op antwoorden, Andy!

ANDY: (lacht) Nou, gek genoeg wel. Zij is de kant die ik zelf niet had. Zet haar bij mij, en ik voel me weer ‘heel’. Hoewel we flink tegengesteld zijn aan elkaar, is Ann-Katrien mijn beste vriendin. Er zit genoeg vriendschap tussen ons twee om dit aan te kunnen, en dat is het belangrijkste!

Wat kan je juist doen in Just for the Record, en waarom kozen jullie voor Hasselt?

ANDY: Just for the Record is een concept store. En dat is niet eenvoudig om op te starten in Hasselt. We houden zelf niet zoveel van dat woord, maar het is het wel. Het is een combinatie van een aantal dingen. Hier kan je gewoon zitten, koffiedrinken, lezen, maar ook platen kopen. De bedoeling is om een sfeer te creëren waar je kan binnenkomen, lekker door de platenbakken browsen en tegelijk een koffietje kan drinken. Maar ook willen we heel graag een huiskamergevoel creëren, een plaats waar je je thuis voelt. Een rustpunt in een malle stad die in het teken lijkt te staan van kleren en andere dingen. We willen een soort grootstad-gevoel naar een stad brengen die dat eigenlijk niet kent, want Hasselt is en blijft een groot dorp. En met dit concept naar een dorp komen is altijd moeilijk. We merkten ook dat Hasselt hier niet meteen klaar voor was. Maar we creëren een opening, en langzaamaan begint die opening groter te worden.

ANN-KATRIEN: We hebben eigenlijk nooit een andere stad als Hasselt in gedachten gehad. We wonen hier allebei, en hebben ons leven hier opgebouwd.

 

“Just for the Record is een rustpunt in een malle stad die in het teken lijkt te staan van kleren en andere dingen”

 

En zo werd Just for the Record de eerste tweedehandsplatenzaak annex koffiebar in de provincie.

ANN-KATRIEN: In Antwerpen kom je dit soort zaken om de haverklap tegen en is het vrij populair. Je merkt dat het leeft bij mensen, maar niemand durft initiatief te nemen. Wij zijn er op onze beurt trots op dat wij ons misschien wel pioniers durven te noemen in deze stad.

Hoe was de ontvangst door het grote publiek hier in Hasselt?

ANDY: Raar. Iedereen die hier binnenkomt vindt het een fantastisch concept: een mooie zaak, een sterk aanbod, goede koffie. Compliment na compliment. We werden overladen met superlatieven. Maar aan de andere kant stel je je wel de vraag: waarom is het zo moeilijk om de zaak draaiende te houden? Complimenten zijn wel fijn, maar ze betalen de huur niet.

ANN-KATRIEN: Het is wel een beetje een niche.

ANDY: We hebben het concept wel ontwikkeld voor een bepaald segment, maar iedereen is welkom. Dat segment komt ook, maar minder vaak als in andere steden. Ik denk dat als we dit in Gent hadden opgericht, dat het 18 keer zo goed zou draaien. Hasselt heeft te veel een dorpsmentaliteit en op het etiket van de stad staat ‘modestad’. Zo gaat de stad dood.

Zou je Just for the Record in één woord kunnen omschrijven?

ANDY: ‘Rock ‘n’ roll’!

Zijn er dat geen drie? Jouw beurt Ann-Katrien!

ANN-KATRIEN: Ik zou Just for the Record omschrijven als… ‘echt’. We willen een ontmoetingsplaats zijn voor de muziekliefhebber maar ook voor ‘gewone’ mensen. Als je hier binnenkomt om ’n koffietje te drinken moet je niet per se in de bakken gaan rondneuzen, en andersom.

Hoe zou je het muzikale aanbod omschrijven?

ANDY: Eclectisch?

ANN-KATRIEN: We hebben bewust gekozen voor tweedehandsvinyl, en dat onderscheidt ons van andere platenzaken zoals GigaSwing. Daarom kiezen we ook uitsluitend voor platen die we zelf goed vinden.

Leggen jullie zelf ook af en toe een plaatje op?

ANDY: Veel te weinig eigenlijk, maar af en toe gebeurt het wel.

Jullie zijn begonnen als pop-up.

ANDY: Ja, dat was een handige periode om te bekijken als het project haalbaar was, als het kon overleven. Dat hield twee elementen in: kunnen we met elkaar nog door de deur, en is het financieel rendabel?

Het feit dat jullie definitief de stap hebben gewaagd verraadt in feite al dat het antwoord op deze vragen ‘ja’ klonk.

SAMEN: En daar zijn we heel blij van! (lachen)

Kijken jullie al uit naar bepaalde evenementen?

ANDY: Naar Record Store Day, uiteraard! Het is de eerste keer dat we dat gaan meemaken dit jaar, op 21 april. Dan heb je sowieso een aantal releases die uitkomen onder de vlag ‘Record Store Day’, en daar kan je op intekenen. Die vind je dan ook onmiddellijk terug in onze winkel. Ook komen er verschillende bandjes spelen. Een hoogdag voor de vinyl-liefhebber, een must-do!

Hebben jullie in de korte tijd dat jullie open zijn al menig anekdotes verzameld?

ANDY: Zo hebben we er een heel aantal! Maar het allerleukste vond ik toen Stijn Meuris binnenkwam en uiteindelijk de hele voormalige Noordkaap-band hier zat. Ik vroeg aan hem: ‘Wat wil je drinken?’. Dan vraagt die Meuris ‘een heel klein beetje oorlog’. En dat is toevallig de naam van een cocktail die we hebben die in feite een ode is aan hem en zijn band. Hij bestelt dus eigenlijk een drankje dat hij zelf geschreven heeft. Een leuke herinnering!

ANN-KATRIEN: En de Amerikanen!

ANDY: Oude vrienden van mij, een Amerikaanse groep genaamd Magnapop, toerden enkele weken geleden door Nederland en België. Uiteindelijk heeft de voltallige band hier de hele namiddag gezeten, een koffietje gedronken, een plaatje gekocht. Toen hebben we de ganse avond samen cocktails gedronken. Het is toch wel erg leuk als zulke mensen langskomen, en het hier zo naar hun goesting hebben.

ANN-KATRIEN: Vooral omdat het hun enige vrije dag in hun hele toernee was, en die komen ze dan hier spenderen. Dat zijn mooie momenten, en daarvoor doe je het!

 

Heb jij zin om gezellig tussen de platenbakken te snuffelen en te genieten van een heerlijke koffie of de suggestie van het huis, een coffee cocktail? Breng dan zeker eens een bezoekje aan Just for the Record en sla een babbeltje met spraakwaterval Andy of de bevallige Ann-Katrien. Je zal het je niet beklagen!

Just for the Record vind je in de Diesterstraat 18, in Hasselt natuurlijk.

Web: http://justfortherecord.rocks/
FB:    https://www.facebook.com/justfortherecord.rocks/

 

Hasselt Winkelstad - Just for the Record  Hasselt Winkelstad - Just for the Record  Hasselt Winkelstad - Just for the Record