Radius: Uit
Radius: km
Set radius for geolocation
post-title Naar de oorsprong van ‘Live in Hasselt’: JnR Music Center

Naar de oorsprong van ‘Live in Hasselt’: JnR Music Center

Naar de oorsprong van ‘Live in Hasselt’: JnR Music Center

Naar de oorsprong van ‘Live in Hasselt’: JnR Music Center

 

Het festivalseizoen heeft officieel zijn intrede gemaakt! Naar jaarlijkse traditie daveren komend weekend dan ook de kasseien van onze provinciehoofdstad op de sfeervolle tonen van o.a. Fence, Roland van Campenhout en Dana Winner. Je voelt het al, we kunnen het enkel maar hebben over… Live in Hasselt, een monument onder de stadsfestivals. Hasselt Winkelstad vond het logischerwijs dan ook dringend tijd om een duik te nemen in de rijke historie van dit succesvolle stadsfestival. Een kop koffie en enkele telefoontjes later spraken we met de eigenaars van een van de meest gerenommeerde muziekwinkels die ons land biedt: JnR Music Center. Of we even mogen langskomen? Geen enkel probleem!

 

Sinds zijn ontstaan maar liefst 34 jaar geleden, is Live in Hasselt uitgegroeid tot een van de gezelligste weekends van het jaar in de Hasseltse binnenstad. U wordt gedurende twee dagen getrakteerd op niet minder dan 39 live bands die gratis optreden in een van de deelnemende café’s of op een van de talrijke Hasseltse pleinen en terrasjes. En dat allemaal terwijl een aangenaam zonnetje in uw nek brandt, en u beslist te sippen van een verfrissend pintje. Kan het nog beter?!


“We hebben enkele mooie namen kunnen strikken voor deze editie, zoals Guy Swinnen, Buscemi, Roland van Campenhout, en ga zo maar verder.” (Oetje)

Aan het woord is Oetje. Samen met haar man Johnny (John Joris), zoon Jonathan en enkele andere medewerkers baten ze de welbekende muziekwinkel JnR Music Store aan het Van Veldeke-plein uit. Ook startten ze 34 jaar geleden met de eerste editie van Live in Hasselt.

HW: “Oetje, zou je kort kunnen zeggen wat Live in Hasselt juist inhoudt?”

OETJE: “Het is een gratis en -vooral- gezellig muziekfestival met zes podia in de stadskern. Het hoogtepunt wordt het optreden van Dana Winner op de Grote Markt op zaterdagavond. Op de buitenpodia duurt de muziek tot 23u. Het opzet is in feite dat mensen erna naar de café’s kunnen gaan, waar het feest uitbundig kan worden verdergezet.”

HW: “Waar kijk je zelf ongeduldig naar uit?”

OETJE: “Dat is niet makkelijk. Het Molenpoortplein krijgt een gezellige upgrade. Er worden hangmatten en strandstoelen geplaatst, om zo een leuke zomerse sfeer te creëren. Mijn man en zoon (Jonathan) treden er samen met Mauro en Stijn Meuris op, dus ik voel me een beetje verplicht te zeggen dat ik daar wel het hardst naar uitkijk! (lacht)

HW: “Maar Live in Hasselt is meer dan gitaren alleen?”

OETJE: “Ja hoor! Het is voor jong en oud. Zo treden er ook een pak Hasseltse bands op, er is een aanbod Nederlandstalige muziek en ook cover bands zullen van de partij zijn!”

 

JnR - Live in Hasselt  JnR - Live in Hasselt


HW
: “Verwacht je veel volk?”

OETJE: “Amai nog niet! Het festival wordt elk jaar precies populairder. Sommige jaren zakten meer dan 40 000 mensen af om te genieten van de muziek en de drankjes. De reacties zijn ook altijd lovend positief, wat echt wel deugd doet.”

HW: “Hoe ben je begonnen met Live in Hasselt?”

OETJE: “Dat verhaal begon zo’n 34 jaar geleden. Er bestond toen (het betalende) ‘Hasselt in the Mood’, met meer jazzmuziek. Johnny had de muziekwinkel al (JnR Records, nvdr), en ik baatte een eethuisje uit. Met dat eethuis wilden we meedoen aan dat tof initiatief. Maar toen we contact opnamen zeiden ze letterlijk: “Dat zal niet gaan, enkel ‘zaken van standing’ mogen meedoen.”

HW: “Oei, dus dan zelf maar een festival starten?”

OETJE: “(Lacht) Inderdaad, ja! Zoiets moet je geen twee keer tegen Johnny zeggen. We zeiden direct: ‘Oké, dan beginnen we zelf wel iets’. Dus organiseerden we op dezelfde dag een gratis festival. Met enorm succes, want na twee jaar bestond Hasselt in the Mood al niet meer, en wij zitten ondertussen aan onze 34e editie!”

HW: “Hoe zag de line-up er toen uit?”

OETJE: “Het was natuurlijk in den beginne wat kleinschaliger. Johnny kende veel artiesten, omdat hij zelf enorm veel optrad. Dat hielp wel. Daarnaast gaven we klanten uit de winkel een plaats om op te treden, en dat was uiteindelijk een heel goede samenwerking.”

JnR - Live in Hasselt  JnR - Live in Hasselt

HW: “Waar ontstond die sterke liefde voor gitaren in jullie gezin?”

OETJE: “Voordat we de winkel opstartten was Johnny al bezig met gitaren te bouwen in zijn garage. Samen met een compagnon zei hij toen: ‘Oké, we gaan een winkel beginnen!’. Van toen af aan is de liefde enkel maar groter en groter geworden. ”

JONATHAN: “Onze pa heeft van zijn hobby zijn beroep kunnen maken, en dat heeft het gevoel gegeven alsof hij nooit echt aan het werken was. Die passie is nog altijd duidelijk aanwezig.”

HW: “En ondertussen bestaat JnR al meer dan 40 jaar. Het is een begrip geworden en geniet een uitstekende reputatie.”

JONATHAN: “Mijn vader was in het begin een van de eerste gitaarbouwers in de hele Benelux, en hij was erg goed in zijn vak. Hij heeft voor de hele Belgische scène gitaren gebouwd en hersteld. Alle bekende artiesten kwamen naar hier. Bovendien speelde hij bij verschillende bands en groepen, en trad hij heel veel op. Zo’n 3 keer elk weekend. Hij heeft bijna op alle podia gestaan. Jaren aan een stuk. Daardoor krijg je een supergrote klantenbasis, en zo bouw je dat verder op. Toen had je geen internet en e-mails, dus de mensen kwamen gewoon naar hier.”

HW: “Zijn er bij JnR al veel bekende mensen over de vloer gekomen?”

OETJE: “Ja toch wel! Lou Reed en Paul Simon zijn een van de bekendste internationale artiesten. Bekende Belgische namen zijn Joost Swegers, Mauro Pawlowski, Toots Thielemans, Urbanus, Stijn Meuris, Carry Goossens. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.”

JnR - Live in Hasselt  JnR - Live in Hasselt

Afsluitend schotelen we Oetje nog enkele korte dilemma’s voor.

HW: “Wat is je lievelingsinstrument?”

OETJE: “De gitaar, dat spreekt voor zich!”

HW: “Elektrisch of akoestisch?”

OETJE: “Geef mij maar akoestisch.”

HW: “Jouw favoriete podium?”

OETJE: “Moeilijk, maar laat ik De Molenpoort antwoorden.”

HW: “Rockmuziek of liever het Vlaamse lied?”

OETJE: “Rock!”

HW: “Oetje, Jonathan, bedankt voor het heel toffe interview. We zien elkaar dit weekend terug!”

 

Live in Hasselt vindt plaats op 26 & 27 mei in de Hasseltse binnenstad.
Voor meer info: www.liveinhasselt.be

 

Willekeurige locaties